nyheter

Ökad möjlighet för seniorer att få personlig assistans

Nu kan personer upp till 66 år ansöka om personlig assistans.
Den 1 januari 2023 infördes en lagändring som ger ökade möjligheter att få personlig assistans senare i livet. Den så kallade 65-årsgränsen kommer framgent att följa den allmänna pensionsåldern.

Den nya lagstiftningen innebär att fler personer kan beviljas insatsen personlig assistans, och gäller både personlig assistans via kommunen (LSS) och Försäkringskassan (Socialförsäkringsbalken). Regeringen räknar med att 2 000 fler personer kommer ha rätt till personlig assistans från och med i år.

Två nya grundläggande behov har tillkommit:

  • Stöd som någon behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom. Kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser för att någon själv ska klara att tillgodose de grundläggande behoven måltider, på- och avklädning, personlig hygien och kommunikation ska räknas som en del av behovet. Personer med stora kognitiva svårigheter efter exempelvis en olycka eller sjukdom kan antagligen räknas hit.

  • Stöd som någon behöver löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för personens liv eller en överhängande och allvarlig risk för hans eller hennes fysiska hälsa.

Dagens Seniortips

TV-Sofia Åhmans bästa hälsotips för seniorer

Rör dig så mycket som möjligt i vardagen, var gärna utomhus i dagsljus varje dag om det går. Träningen är en krydda, men vardagsmotionen är så mycket viktigare. Ät bra och sov gott på nätterna. Försök att lägga dig samma tid varje kväll. Sedan är det också viktigt att umgås med nära och kära – och digitalt är bättre än inte alls.

Vinn med Seniorassistans

Hur många ord kan du bilda av ordet SENIOR?
Närmast vinner.
Fem lotter i potten, lycka till!
Mejla ditt svar med namn och adress till info@seniorassistans.se

Rulla till toppen